Høst av naturens grøde
Skogens gull- ja, så kalles vel både kantarellen og multebærene. Begge deler kan du få tak i her i Kattfjord. Hopp i støvlene og ta turen ut i skog og mark for å høste av alt det gode naturen gir!
Multe
er en flerårig plante som kan bli snaue 30 cm høy og har en krypende jordstamme. Fruktene er store og velsmakende, først røde og omsluttet av kronbladene, men som modne har de en vakker gul-oransje farge i flere nyanser. Bladene er nyreformede, og lette å få øye på ute på myrene. Multene begynner å blomstre i juni-juli her nord, med store hvite blomster som oftest sitter alene.
Krekling
eller krøkebær er en liten, eviggrønn bærførende plante i slekten lyngfamilien. Den trives typisk i myrområder, høyfjell og i gran- og furuskog. Fruktene (som i daglitalen kalles bær eller krøkebær), er blåsorte og spiselige. I Norge er arten svært utbredt, helt opp til 1.800 m.o.h. I Nord-Norge er bærene til krekling kjent som krøkebær ellerkrykkjebær. Bærene smaker ikke mye, men egner seg godt til saft eller gele.
Blåbær
er en flerårig dvergbusk som tilhører lyngfamilien. Blåbær blir 10-50 cm høy. Den har grønne kantete grener, som blir etterhvert brunaktige og forvedet, med tynne, elliptiske, takkete, lysgrønne blader som faller av om høsten. Om våren får busken grønnhvite til rødlige krukkeformete blomster. Disse utvikles til saftige bær med som oftest blåsvart, men også svarte bær og hvitaktig blåe bær. De ulike fargene skyldes et tynt vokslag. Fruktkjøttet er fiolett.
Kantarell
er en sopp som danner mykorrhiza med mange ulike trær. Det betyr at kantarellen tar opp vann til treet som den danner mykorrhiza med via røttene til treet. Til gjengjeld får kantarellen næring fra det samme treet. Den er vanlig i Norge, men noen arter er mer vanlig i det sørlige Europa. Kantarellen trives godt i eldre granskog og bjørkeskog.
Kilde: Wikipedia