Gå til innhold

Det mektige nordlyset

Turister fra hele verden kommer for å oppleve nordlyset i Norge og nordlyset regnes som en av de mest populære turistattraksjonene vi har. Men hva er egentlig nordlys?

Nordlyset er et vakkert og fargerikt fenomen som oppstår på himmelen når partikler fra solen kolliderer med gassen i atmosfæren og skaper lys. Det er mest vanlig at lyset har en grønn farge men det kan også vise seg andre farger alt etter hvor høyt oppe denne kollisjonen foregår.

Mange følger med på forskjellige apper og websider for å se om forholdene ligger tilrette for at fenomenet akkurat i kveld skal vise seg.

Nordlysvarselet består av flere elementer som er viktig å forstå for å kunne lese varselet så nøyaktig som mulig. Det første man ser etter er KP verdien (KP index). Denne verdien sier noe om hvor bred nordlysovalen er forventet å være og dermed hvor langt sør nordlyset er synlig. Hvor høy KP du trenger for å se nordlyset er avhengig av hvilken breddegrad du befinner deg på.

Hva er Bz?

Bz forteller oss hvilken retningen partiklene fra solen tar når den er kommet inn i atmosfæren. Når vi ser etter nordlyset er det en negativ verdi vi vil ha. En positiv verdi betyr at de fleste partiklene treffer i sør og et negativt nummer betyr nord. Er Bz verdien 0 betyr det at det er jevn fordeling av partikler mellom nord og sør.

Hva er protontetthet?

Protontetthet som viser mengden partikler som kommer fra solen. Protontetthet oppgis i kubikkcentimeter og forteller oss hvilken styrke vi kan forvente på nordlyset. Er protontettheten høy er det mange partikler som reagerer og skaper lys i atmosfæren noe som gjør nordlyset sterkt. Dersom protontettheten er lav er det få partikler som skaper lys og nordlyset kan oppleves som veldig svakt eller ikke synlig for det blotte øyet i det hele tatt. Skulle det være tilfelle kan det likevel være mulig å ta bilder av nordlyset da kameraet fanger opp mer lys enn det øynene våre kan.

Hva er Solvind

Solvind viser hastigheten til partiklene som kommer fra solen og måles i kilometer per sekund. Høy hastighet gjør at flere av partiklene kommer inn i atmosfæren og dermed er sjansen for et sterkt og dansende nordlys større. Høy hastighet gjør også at partiklene kommer dypere inn i atmosfæren og kan skape andre farger enn bare grønn. Normalhastighet på solvinden er rundt 300km/sek og høy hastighet er 500-800 km/sek.

(https://www.nordlysvarsel.com/nb/nordlyset-i-norge/)

Flere artikler