Gå til innhold

Luftens konge

Havørnen er den største ørnen vi har i Europa. Her i fjorden har vi en stor mengde ørn, og det er virkelig fantastisk å se de dykke fra himmelen ned til havoverflaten for å fange sitt bytte.

Havørnen er generelt brune (fra fyldige brune til matte gråbrune), ofte med litt hvitt på hodet, halen eller undersiden. Noen av artene har et helgult nebb som voksne, noe som er uvanlig blant ørner. Havørna har et vingespenn på opptil 2,65 meter og den største kjente vekten er 6 850 gram.

De spiser mest fisk, akvatiske fugler og små pattedyr. Deres reir er vanligvis veldig store og plassert i et tre, men noen ganger på en klippe. Hvert år bygger et par ørner reiret sitt like ved fossen «Kvitora», like mellom Lauklines og Tulleng.

Se på disse bildene og bli forundret over hvordan de klarer og dykke ned i 70 km/t og opp igjen i samme sekund som byttet blir fanget. Hvis havørnen kommer i vannet klarer den ikke å komme seg opp og fly igjen, så den må snu opp igjen så snart klørne har grepet fisken!

Flere artikler